
Account
Lange tijd reisde ik met mijn gezin af naar de Franse Provence. Ik bezocht het gebied al van jongs af aan, waardoor ik me al snel thuis voelde. Later maakte ik regelmatig reizen naar Aix-en-Provence en werd ik tot over mijn oren verliefd op dit gebied. Mijn zus woonde destijds al in deze buurt, dus ik daagde haar uit om een wijngaard voor mij te vinden. Eerder was ik werkzaam in de horeca en vastgoedsector, waarna ik graag terug wilde naar iets dat verband houdt met de natuur. En wat is er dan beter dan iets in de wijnwereld?
De Provence is perfect voor roséwijn. De grond is vruchtbaar, maar niet overweldigend. Hierdoor kunnen we de zuurgraad en frisheid behouden. Bovendien schijnt de zon ongeveer 300 dagen per jaar. Dit geeft onze druif veel dichtheid en smaken. Al deze elementen geven Provence rosé een zeer delicate kleur tussen oranje en perzikroze.
Het draait allemaal om het proces dat we hebben ingevoerd. Natuurlijk zijn er altijd subtiele verschillen tussen de verschillende wijnjaren. Het is het idee om een wijn te creëren die herkenbaar is. Om de kwaliteit te waarborgen houden we jaar in jaar uit hetzelfde proces aan. We hebben geluk in de Provence. Ondanks de opwarming van de aarde is ons klimaat nog steeds ideaal om wijn te maken.
Allereerst bepalen we de oogstdatum in de wijngaard. Na het proeven van de druiven en de analyses uit het laboratorium oogsten we de druiven machinaal. Dit gebeurt ‘s nachts om zo de versheid van het fruit te behouden. Om de kleur van de wijn te beheersen persen we de druiven bij lage temperatuur. Vervolgens vinificeren we de druiven apart, afhankelijk van de variëteiten. Dit gebeurt onder een lage temperatuur en zorgt ervoor dat de verschillende aroma’s vrijkomen. Na twee maanden rijpen is het tijd om de variëteiten te mengen aan het einde van de alcoholische gisting. En dan is er natuurlijk nog de laatste stap: het bottelen!
Bernardus Rosé is volkomen uniek. Het is een samenwerking tussen het team in de Provence en het Bernardus-team in Californië. Hiermee garanderen wij het beste van de Provence met een Californisch gevoel. De lichte perzikkleur maakt onze rosé makkelijk te onderscheiden van andere rosé. Als je Bernardus Rosé proeft, dan proef je de bessen en een ongekende frisheid.
Rosé wijn kan het hele jaar door worden geopend. Het is meer een kwestie van de gelegenheid en met wie je op dat moment bent. Ik trek graag een fles Bernardus Rosé open tijdens een raclette na een dagje skiën. Maar ik vind hem ook ‘s zomers perfect smaken als aperitief of tijdens een barbecue met vrienden in de Provence. Bernardus Rosé smaakt daarnaast perfect met gegrilde groenten en rozemarijn. Tot slot vind ik het heerlijk om een fles met mijn familie te openen. Om een verjaardag, diploma, nieuwe baan of simpelweg het leven te vieren. Eigenlijk tijdens iedere gelegenheid, dus!
2022 was een erg warm en kurkdroog jaar. Dit is in zekere zin geweldig omdat het de wijn dichter maakt, met meer smaken en aroma’s als gevolg. Aan de andere kant wordt de wijn op deze manier gemaakt met meer alcohol, terwijl we juist proberen het percentage laag te houden. Een balans is dan lastig te vinden.
In augustus moesten we het fruit elke dag controleren en uiteindelijk besloten we om 3 weken eerder te oogsten. Dit bleek een goede beslissing, omdat we hierdoor een wijn met een lager alcoholgehalte konden maken. Hierdoor behield de vintage 2022 zijn frisheid en een mooi aromatisch bouquet.
We hebben een geweldig team en zijn allemaal enthousiast om te leren, andere panden te bezoeken en te discussiëren met andere wijnmakers. We spreken vaak af tijdens zogenaamde blind tastings. Het stelt ons in staat om altijd maximaal te presteren op het gebied van wijn maken. Ook werken wij nauw samen met CIVP, het wijnsyndicaat van de Provence. Zij bestuderen de evolutie van het klimaat en de invloed daarvan op de druivenrassen. Aan de hand van deze onderzoeken doen zij aanbevelingen voor de toekomst.
Het belangrijkste aspect van wijn maken in de Provence is het behoud van frisheid en fruitigheid. Dat maakt onze wijnen zo specifiek en bijzonder.
Als landbouwer is het milieu en het respecteren ervan cruciaal. Vanaf het begin hadden we het idee ons bewust te zijn van de bodem, het land en de biodiversiteit om ons heen. Als we de beste wijn willen blijven maken, dan moeten we de kwaliteit van onze bodem behouden. Voor ons was het alleen maar logisch om een stap verder te gaan en de biologische certificering aan te vragen.
Het proeven van onze eerste vintage was echt spannend, aangezien we het gehele jaar keihard hebben gewerkt. Wijn maken is overduidelijk een teaminspanning en er zijn veel mensen bij betrokken. Van het snoeien van de wijnstokken in januari tot de oogst in augustus/september. Om over al het montages en proeverijen nog maar te zwijgen. Het nemen van de eerste slok was daarom een ongelofelijk bijzonder moment.